Ο γυναικολογικός υπέρηχος αποτελεί μία ανώδυνη απεικονιστική μέθοδο για την εκτίμηση της ανατομίας των έσω γεννητικών οργάνων (μήτρα, ωοθήκες και τράχηλος). Μπορεί να πραγματοποιηθεί διακολπικά (μέσω του κόλπου), ή διακοιλιακά (από την κοιλιά), συνήθως όμως προτιμάται η διακολπική εξέταση, καθώς η απεικόνιση των έσω γεννητικών οργάνων είναι ευκρινέστερη.
Τι προσφέρει ο γυναικολογικός υπέρηχος;
Μέσω του υπερηχογραφικού ελέγχου, εξετάζεται με ακρίβεια η ανατομία των έσω γεννητικών οργάνων, καθώς επίσης εντοπίζονται τυχόν παθολογικές καταστάσεις οι οποίες χρήζουν αξιολόγησης ή/και θεραπείας.
Πιο συγκεκριμένα, ο γυναικολογικός υπέρηχος συμβάλλει στη διάγνωση:
- συγγενών ή επίκτητων ανωμαλιών της μήτρας (δίκερως μήτρα, συμφύσεις ενδομητρίου κ.α)
- καλοηθών γυναικολογικών όγκων (ινομυώματα, κύστεις, ενδομητρικοί πολύποδες)
- κακοηθών όγκων του ενδομητρίου ή των ωοθηκών
- λοιπών παθολογικών καταστάσεων (πολυκυστικές ωοθήκες, υδροσάλπιγγες, υπερπλασία ενδομητρίου, ενδομητρίωση κ.α)
Επιπροσθέτως, ο διακολπικός υπέρηχος αποτελεί ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο εργαλείο για τον έλεγχο της γονιμότητας της γυναίκας, εντοπίζοντας τυχόν καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης. Συμβάλλει επίσης στην παρακολούθηση της ωορρηξίας, ως την πρώτη στοιχειώδη υποβοήθηση της αναπαραγωγικής λειτουργίας.
Απαιτείται ειδική προετοιμασία για την εξέταση;
Δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία, ωστόσο, στην περίπτωση διακοιλιακού υπερήχου η ουροδόχης κύστη θα πρέπει να είναι πλήρης. Για το λόγο αυτό, συστήνεται η κατανάλωση άφθονης ποσότητας νερού πριν την εξέταση.
Στην περίπτωση διακολπικού υπερήχου η ουροδόχος κύστη θα πρέπει να είναι κενή.
Κάθε πότε πρέπει να εφαρμόζεται ο γυναικολογικός υπερηχογραφικός έλεγχος;
Ο υπερηχογραφικός έλεγχος πρέπει να εφαρμόζεται ετησίως για την προστασία και διατήρηση της καλής υγείας του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Ωστόσο, σε περιπτώσεις εμφάνισης παθολογικών καταστάσεων ή οικογενειακού ιστορικού, ο ιατρός συνιστά τακτικό έλεγχο ανά περίπτωση ασθενούς.