Select Page

Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική διατροφή για το νεογνό.  

Είναι η φυσική τροφή που ταιριάζει απόλυτα με τις ανάγκες του και προσαρμόζεται σε αυτές όσο το βρέφος μεγαλώνει. Είναι πλούσιο σε αμυντικά κύτταρα και παράγοντες που προστατεύουν από λοιμώξεις.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF συνιστούν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους 6 πρώτους μήνες ζωής του βρέφους.[1]

Ο μητρικός θηλασμός προάγει το συναισθηματικό δεσμό μητέρας-βρέφους, συμβάλλοντας στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και στη διαμόρφωση μιας υγιούς προσωπικότητας. Παράλληλα, προστατεύει το βρέφος από λοιμώξεις (όπως του γαστρεντερικού, του αναπνευστικού και ωτίτιδες), μειώνει τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου και της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας και προφυλάσσει από αλλεργίες.

Ο μητρικός θηλασμός εκτός από ευεργετικές ιδιότητες για το νεογνό έχει και σημαντικά πλεονεκτήματα για τη μητέρα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Eπιταχύνει τη μείωση του σωματικού βάρους μετά τον τοκετό.
  • Μειώνει την απώλεια αίματος μετά τον τοκετό και βοηθά τη μήτρα να επανέλθει γρηγορότερα στο φυσιολογικό της μέγεθος.
  • Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
  • Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου των ωοθηκών.
  • Τέλος, ο μητρικός θηλασμός έχει οικονομικό όφελος στην οικογένεια καθώς ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι εξαιρετικά φθηνός.[2]

Ωστόσο, παρ’ ότι ο μητρικός θηλασμός παρέχει πολυάριθμα πλεονεκτήματα για όλη την οικογένεια, αδιαμφισβήτητα αποτελεί μία διαδικασία που απαιτεί εξαιρετική προσπάθεια, θέληση και υπομονή. Για το λόγο αυτό, ενθαρρύνεται ο θηλασμός από τα πρώτα λεπτά γέννησης και παρέχεται σημαντική καθοδήγηση τόσο κατά τη διάρκεια παραμονής της νέας μητέρας στο μαιευτήριο όσο και αργότερα στο σπίτι. Οι συνεργάτιδες μαίες του ιατρού βρίσκονται πάντα στο πλευρό της νέας μητέρας για να την υποστηρίξουν στο σημαντικό αυτό νέο ρόλο της ζωής της.

Τα μαθήματα προετοιμασίας μητρικού θηλασμού παρέχουν πολύτιμες γνώσεις και πρακτικές συμβουλές ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση της νέας μητέρας και διευκολύνοντάς την στην εδραίωση του θηλασμού.

[1] Πηγή: Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού «Μητρικός Θηλασμός-Οδηγός για γονείς»
[2] Πηγή: Αντωνιάδου-Κουμάτου Ι, Παναγιωτόπουλος Τ, Αττιλάκος Α, Ξεκαλάκη Α, επιμέλεια. Αγωγή υγείας παιδιών και οικογένειας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αθήνα: Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 2015