Select Page

Όταν ένα ζευγάρι δεν έχει καταφέρει να επιτύχει εγκυμοσύνη μετά από συχνές προσπάθειες ελεύθερων σεξουαλικών επαφών σε διάστημα ενός περίπου έτους, κρίνεται απαραίτητη η συνάντηση με το γυναικολόγο.

Στην πρώτη συνάντηση με τον ιατρό θα συζητηθεί η συχνότητα έμμηνου ρύσεως της γυναίκας, η ωορρηξία της καθώς και η συχνότητα των επαφών του ζευγαριού.
Παράλληλα, θα γίνει λήψη του ιατρικού ιστορικού της προκειμένου να καταγραφεί κάποια προηγούμενη κύηση-αποβολή, η λήψη αντισυλληπτικής μεθόδου ή άλλης φαρμακευτικής αγωγής καθώς και κάποιο γυναικολογικό ή άλλο χειρουργείο που έχει προηγηθεί.

Στη συνέχεια θα υποβληθεί σε Τεστ Παπανικολάου και γυναικολογικό υπέρηχο. Ο υπέρηχος, αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία στη διερεύνηση της γυναικείας υπογονιμότητας, καθώς εξετάζονται τα έσω γεννητικά όργανα (μήτρα και ωοθήκες) και ελέγχονται για πιθανή ύπαρξη ινομυωμάτων, πολύποδες και κύστεις ενδομητρίωσης.

Ανάμεσα στις εργαστηριακές εξετάσεις που μπορεί να συστηθούν είναι η μέτρηση τη αντιμυλλέριου ορμόνης (ΑΜΗ), πλήρης ορμονολογικός έλεγχος κατά την 2η με 4η μέρα του κύκλου, θυρεοειδικός έλεγχος, καλλιέργεια κολπικού υγρού για έλεγχο φλεγμονών, σαλπιγγογραφία καθώς και σπερμοδιάγραμμα.

Ο ιατρός θα αξιολογήσει τα υπερηχογραφικά δεδομένα, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων καθώς και το ιατρικό ιστορικό και θα συζητήσει διεξοδικά με το ζευγάρι όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.