Select Page

Η διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντική, καθώς σύμφωνα με έρευνες, οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την υγεία της αλλά και του εμβρύου. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις απαραίτητες βιταμίνες.

Βασικές διατροφικές αρχές στην εγκυμοσύνη

  • Να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα ώστε να αποφεύγετε πιθανή δυσπεψία.
  • Να αφιερώνετε αρκετό χρόνο στο γεύμα σας και να αποφεύγετε να τρώτε βιαστικά. Η ιδανική διάρκεια ενός γεύματος είναι 30 λεπτά.
  • Να αποφεύγετε να πίνετε νερό ή άλλα υγρά κατά τη διάρκεια του φαγητού σας.
  • Να προτιμάτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής, τα οποία προηγουμένως να έχετε πλύνει σχολαστικά.
  • Να προτιμάτε τροφές με τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία, όπως προϊόντα ολικής άλεσης, ακατέργαστη ζάχαρη και ωμούς ξηρούς καρπούς. Είναι γνωστό πως όσο λιγότερη είναι η επεξεργασία μιας τροφής τόσο πιο πλούσια είναι σε βιταμίνες και μέταλλα.
  • Να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας (1800 ml – 2500ml).

Τροφές που επιτρέπονται 

  • λιγότερο επεξεργασμένες τροφές πχ. ψωμί ολικής άλεσης, ρύζι με τη φλούδα, δημητριακά
  • λαχανικά & φρούτα εποχής (σχολαστικό πλύσιμο)
  • ψάρια πλούσια σε Ω3 (π.χ ρέγκα, γαύρος, σαρδέλες)
  • κόκκινο και λευκό κρέας
  • περιορισμένη κατανάλωση καφεΐνης (μία κούπα καφέ ή τσάι (250ml) ημερησίως
  • περιορισμένη χρήση αλατιού
  • περιορισμένη χρήση ζάχαρης (ακατέργαστη ζάχαρη)

Τροφές που απαγορεύονται

  • αλάτι (σε περίπτωση υψηλής πίεσης)
  • ζάχαρη (σε περίπτωση διαβήτη κύησης)
  • αλκοόλ
  • αναψυκτικά
  • κονσερβοποιημένες τροφές
  • ωμά ή μισοψημένα κρέατα (κίνδυνος τοξοπλάσμωσης)
  • σαλάτες σε εστιατόρια (κίνδυνος τοξοπλάσμωσης)
  • μαλακά μη παστεριωμένα τυριά π.χ Brie, Roquefort, Blue Cheese & λοιπά μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά (κίνδυνος λιστερίωσης)
  • αλλαντικά
  • φαγητά ή γλυκά που περιέχουν ωμά αυγά
  • τροφές αγνώστου προελεύσεως π.χ τυριά που δεν είναι συσκευασμένα
  • οστρακοειδή και καπνιστά ψάρια, σούσι
  • ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο (γαλέος, μουρούνα, καρχαρίας, ξιφίας, σκουμπρί, λευκός μπακαλιάρος) & ψάρια που εκτίθενται σε ρύπους (πέστροφα, σολωμός, πέρκα)
  • συκώτι