Τι είναι το ενδομήτριο σπείραμα;
Το ενδομήτριo σπείραμα ή σπιράλ είναι μια μικρή αντισυλληπτική συσκευή από εύκαμπτο υλικό που περιέχει χαλκό ή ορμόνη (λεβονοργεστρέλη). Τοποθετείται στην ενδομήτρια κοιλότητα και έχει χαρακτηριστικό σχήμα μοιάζοντας με «Τ». Το σπιράλ αποτελεί μία μακροπρόθεσμη μέθοδο αντισύλληψης, αναστέλλοντας την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.
Η αντισυλληπτική του δράση είναι άμεσα αναστρέψιμη μετά την αφαίρεσή του.
Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται;
Το σπιράλ συνιστάται σε γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει και δεν επιθυμούν να συλλάβουν ξανά, καθώς και σε γυναίκες που δεν μπορούν να λάβουν άλλη αντισυλληπτική αγωγή για οποιονδήποτε λόγο. Το σπιράλ χρησιμοποιείται και ως επείγουσα αντισύλληψη και μπορεί να τοποθετηθεί εντός 5 ημερών από την επαφή χωρίς προφύλαξη.[1] Το σπιράλ που περιέχει λεβονοργεστρέλη ενδείκνυται σε περιπτώσεις παθολογικών αιμορραγιών της μήτρας.
Το σπιράλ δεν συνιστάται σε περιπτώσεις:[2]
- Κύησης
- Αδιάγνωστης αιμορραγίας του γεννητικού συστήματος
- Ενεργούς φλεγμονής του γεννητικού συστήματος
- Συγγενών ανωμαλιών της μήτρας
- Υποβλεννογόνιου ινομυώματος
- Αλλεργίας στο χαλκό
Πότε πραγματοποιείται;
Η τοποθέτηση του σπιράλ πραγματοποιείται συνήθως μεταξύ της 4ης και 7ης ημέρας του κύκλου, ενώ σε γυναίκες που έχουν μόλις γεννήσει μπορεί να τοποθετηθεί μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προηγείται λήψη Τεστ ΠΑΠ και καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού.
Ποιά είναι η διαδικασία της τοποθέτησης;
Η τοποθέτησή του σπιράλ είναι συνήθως ανώδυνη και διαρκεί λίγα λεπτά.
Με τη χρήση του κολποδιαστολέα και τη βοήθεια ενός ειδικού εργαλείου, ο ιατρός ελέγχει το μέγεθος και τη θέση της μήτρας και εισάγει το σπιράλ στη μήτρα. Κατά την τοποθέτηση, η ασθενής μπορεί να νιώσει μια ήπια δυσφορία από τη μήτρα που συσπάται αντανακλαστικά. Συνήθως χορηγείται κάποιο ήπιο αναλγητικό φάρμακο για την αντιμετώπισή της. Μετά την τοποθέτηση, ο ιατρός ενημερώνει την ασθενή σχετικά με τις απαραίτητες επισκέψεις ελέγχου και δίνει οδηγίες για τον απαραίτητο αυτοέλεγχο των νημάτων.
Αποτελεσματικότητα του σπιράλ
Η αντισυλληπτική δράση του σπιράλ εξασφαλίζει προστασία από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες από πέντε έως δέκα χρόνια, ανάλογα με τον τύπο του. Η αποτελεσματικότητά του φτάνει το 99%.
Πιθανές επιπλοκές
Ο ιατρός θα πρέπει να ενημερωθεί σε περίπτωση που η ασθενής αισθανθεί έντονο πόνο στην κοιλιακή χώρα μετά την τοποθέτηση, καθυστέρηση στην περίοδο ή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων καθώς και δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις.
Μικρή ποσότητα αίματος από τον κόλπο για μερικές ημέρες μετά την τοποθέτηση είναι φυσιολογική.
[1] Πηγή: Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία-Κατευθυντήρια Οδηγία Νο 4 «Επείγουσα αντισύλληψη»
[2] Πηγή: Πανεπιστήμιο Πατρών «Πρωτόκολλα Μαιευτικής-Γυναικολογίας»